Еврейский сайт Украины

Бабин Яр отримує міжнародні відзнаки

Фільм українського режисера Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст» отримав спеціальну нагороду «Особлива подяка» Лондонського кінофестивалю. Документальна картина «Бабин Яр. Контекст» зроблена нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29–30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії. Тривалість фільму – 120 хвилин. Стрічка вже отримала премію для документальних фільмів – «Золоте око» – на Каннському міжнародному кінофестивалі та премію імені Шанталь Акерман на Єрусалимському міжнародному кінофестивалі як кращий іноземний документальний фільм. Лондонський кінофестиваль (BFI London Film Festival) – один з провідних кінофестивалів Європи, представлений Британським інститутом кінематографії. Цього року фестиваль проходив з 6 по 17 жовтня. Він був започаткований у 1956 році, а в 2014 році на 58-му Лондонському кінофестивалі у конкурсі на найкращий документальний фільм брала участь картина «Майдан» Сергія Лозниці. Останнім часом Лондонський кінофестиваль став майданчиком для відкриття нових талантів, а також на ньому демонструють незалежне кіно, яке навряд чи б отримало широкий прокат у Великій Британії.

Символічна синагога

Символічна синагога «Місце для роздумів», представлена ​​Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» навесні цього року, – перемогла в номінації «Культурний об’єкт» публічного голосування престижної архітектурної премії Dezeen Awards 2021.

Синагога опинилась у списку 12 об’єктів, які визнали кращими читачі провідного британського онлайн-журналу про архітектуру і дизайн Dezeen. Усього в цьому році надійшло 53 тисячі голосів.

Крім того, серед переможців голосування – заміський будинок Джорджа Синаса (Греція) в категорії «Rural house» («Заміський будинок»), реконструкція палацу в замку Гельфштин студії Atelier-r (Чехія) в категорії «Rebirth project» («Проєкт відродження»), а також два об’єкти студії VTN Architects (В’єтнам): Bat Trang House у категорії «Urban house» («Міський будинок») і Vedana Restaurant у категорії Hospitality building («Будинок гостинності») й інші.

Символічна синагога була обрана в категорії «Cultural building» («Культурні об’єкти»). Також за цю номінацію змагалися Навчальний центр з економіки й сільського господарства PANNAR у місті Накхонратчасима (Таїланд), Зала безсмертя на кладовищі Луншань у провінції Хенань (Китай), виставковий центр у місті Баошань (Китай), конференц-центр Yabuli в місті Харбін (Китай).

«Синагога в Бабиному Яру  це образ розкритого до людей світу, сяючого прекрасного світу, який загинув у 1941 році і наступні два роки Другої світової війни, – зазначив Ілля Хржановський, художній керівник Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». – Він не може не зачіпати серця людей, не має значення, якої вони національності, не має значення, якого вони віку, освіти, в якій країні вони живуть. Тому у цього твору є такий широкий резонанс у всьому світі, підтвердженням чого є звістка про найвідомішу, найбільш шановану премію у світовій архітектурі. Важливим є те, що ця нагорода є лише однією з численних оцінок з боку експертного середовища тієї праці, яку роблять у Києві, в Україні, в Бабиному Яру різні художники, архітектори, історики, філософи з усього світу і України зокрема. Ми говоримо про ті премії, які отримав фільм «Бабин Яр. Контекст» Сергія Лозниці: на Лондонському фестивалі тільки що, на фестивалі в Єрусалимі, на Каннському фестивалі. Номінацію Webby Awards  це Оскар цифрових технологій  отримав проєкт Михайла Зигаря, аудіовистава в Бабиному Яру. Це говорить про те, що те, що робиться в Києві сьогодні, важливо не тільки для Києва і не тільки для України, це важливо для усього світу».

Символічна синагога «Місце для роздумів» розташована в Києві, у Бабиному Яру, поруч із пам’ятником «Менора». Вона спроєктована у вигляді книжки, що відкривається і закривається за допомогою спеціальних механізмів. Синагога заввишки 11 метрів. Її стіни прикрашені візерунками та текстами молитов, які повторюють традиційний розпис старовинних синагог у Західній Україні – у Ходорові та Гвіздці – знищених під час Другої світової війни. Стеля має вигляд карти зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року – у перший день масових розстрілів у Бабиному Яру. Синагога виготовлена зі сторічної дубової деревини, яку збирали зі старих закинутих споруд по всій країні.

Цю унікальну споруду в Бабиному Яру спроєктував швейцарський архітектор Мануель Герц. До конструкторських і художніх робіт залучили українських механіків, інженерів і художників.

Мануель Герц подякував за таку високу оцінку проєкту і зазначив: «Перемога на відкритому публічному голосуванні Dezeen  це велике досягнення та визнання величезної роботи моєї команди та Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у реалізації цього проєкту. Символічна Синагога у Бабиному Яру  один з найбільш значущих проєктів, над якими я коли-небудь працював, і для мене було великою честю спроектувати та побудувати цю синагогу в Києві. Нехай ця подія також проллє світло на архітектуру України», – підкреслив архітектор.

Публічне голосування проводиться окремо від основного конкурсу Dezeen Awards 2021, у якому проєкти оцінює суддівська колегія видатних архітекторів. Переможців Dezeen Awards 2021 за категоріями оголосять наприкінці листопада 2021 року. Далі 12 відібраних переможців змагатимуться за звання архітектурного проєкту року.

Кращих у світі архітектури, інтер’єру та дизайну Dezeen відзначає вже четвертий рік поспіль. Премія Dezeen Awards допомагає дати експертну оцінку, зрозуміти процеси в індустрії, привернути увагу до провідних дизайнерських студій по всьому світу. Роботи з нагородою Dezeen вважаються міжнародним еталоном.

Exit mobile version